FAQ

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens met zonnepanelen heeft eigenlijk helemaal geen idee wat voor zonnepanelen er op het dak liggen. Meer dan helft (57%) kan vaak niet het merk of de herkomst van de eigen zonnepanelen benoemen blijkt uit onderzoek. Vergelijken van offertes is goed maar niet altijd eenvoudig (bron: Groene Courant) Waar kun je zelf opletten?

Bij IkWordGroen staan wij achter onze producten en diensten. Je zult (hebt) waarschijnlijk meerdere offertes ontvangen en geen enkel advies of product is waarschijnlijk hetzelfde. Wij vinden het belangrijk dat je offertes vergelijkt. Om je daarbij te helpen hebben wij enkele belangrijke vergelijkingspunten voor je op een rij gezet:

  • Is de herkomst van de producten herleidbaar / hetzelfde?
  • Is het aangeboden vermogen (Wp) hetzelfde en is de opbrengst op jaarbasis gelijk?
  • Welke garanties worden er afgegeven op de producten/installatiewerkzaamheden?
  • Wordt de omvormer aangesloten op het internet?
  • Wat is de verhouding tussen vermogen en opbrengst (opbrengst in kWh / totale vermogen in Wp)?
  • Wordt er maatwerk geboden? Met andere woorden is er specifiek naar jouw dak gekeken en de eventuele obstakels om een accurate berekening te maken?

Is mijn dak geschikt ?

Bijna elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen functioneren het beste wanneer deze op het zuiden zijn gericht. Toch zijn daken gericht op het oosten of westen ook geschikt om zonnepanelen te plaatsen. Het rendement is ongeveer 10-25% lager, afhankelijk van de gekozen zonnepanelen en de hellingshoek.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig ?

Niet het aantal zonnepanelen is belangrijk. De belangrijkste vraag is hoeveel de zonnepanelen in uw situatie moeten opwekken. De opbrengst op jaarbasis moet ongeveer gelijk zijn met het verbruik. In Nederland kun je salderen, dat betekent dat je de energie die in de zomer wordt opgewekt, gratis in de winter mag gebruiken.

Welk type zonnepaneel moet ik kiezen ?

Er zijn verschillende kleuren, afmetingen en soorten zonnepanelen. De meestbekende zijn mono, poly en CIS (dunnefilm). Het verschil zit vooral in de kleur en de vorm van de zonnecel. Poly-kristalijn zonnepanelen hebben een blauw paarse kleur en de zonnecellen zijn vierkant. De mono kristallijn zonnepanelen ogen eerder zwart en zijn daarom een betere keuze voor schuine daken. Deze zonnecellen hebben meestal afgeronde hoeken. Het vermogen van een mono-kristalijn zonnepaneel is hoger dan een poly-kristalijn. De aanschafprijs is echter hoger dan een poly-kristalijn. Om een goede keuze te maken moet je jezelf de volgende vragen stellen: Vind ik esthetische eigenschappen belangrijk? Hoeveel ruimte heb ik beschikbaar? Hoeveel vermogen wil ik opwekken?

Vind je de esthetische eigenschappen belangrijk? Wanneer je zwarte zonnepanelen wenst aan te schaffen zijn mono-kristalijn en dunnefilm de best keuze, deze hebben namelijk de meest egale kleurstelling. Is de kleur niet belangrijk of heb je een platdak, dan is een poly-kristalijn zonnepaneel met blauwe cellen en zilver frame de juiste keuze. Voor daken die geen optimale zuid-ligging hebben, is een dunnefilm zonnepaneel de beste keuze. Dat komt omdat dunnefilm zonnepanelen beter functioneren met zwakke lichtomstandigheden of schaduw.

Kan ik de BTW terugvorderen ?

In Nederland kun je de BTW terugvorderen bij de aanschaf van een zonnepanelen installatie. Als je zonnepanelen aanschaft en energie levert aan een energieleverancier, ben je ondernemer voor de BTW. Je kunt bijna het gehele bedrag aan BTW terugvorderen. Door deze terugvordering wordt de terugverdientijd aanzienlijk verkort. Wij helpen je graag bij de BTW-teruggave. Je kunt de stappen natuurlijk ook zelf doorlopen op de website van de Belastingdienst.

Stap 1: Aanmelden als ondernemer: ‘Opgaaf startende ondernemer’ Als je de btw wilt terugvragen moet je je aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je moet je hiervoor tijdig aanmelden. Je kunt dit voor het plaatsen van de zonnepanelen regelen of binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt aangeschaft. Je kunt het aanmeldformulier downloaden via www.belastingdienst.nl.

Stap 2: Reactie Belastingdienst Je ontvangt binnen vijf werkdagen een zogenoemde ‘vaststelling’ als ondernemer. Enkele dagen later ontvang je een btw-nummer, een inlognaam en een wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen. Als je na enkele weken nog geen inloggegevens hebt ontvangen is het verstandig om telefonisch contact op te nemen met de Belastingdienst. Als je niet op tijd aangifte doet, riskeer je een boete.

Stap3: Btw-aangifte doen Als ondernemer moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen. Vergeet dit niet. Als je te laat aangifte doet of niet, riskeer je een boete en naheffing. Op de website van de Belastingdienst tref je een tabel aan met standaardbedragen voor de btw die je op jaarbasis moet afdragen op basis van de opbrengst van uw zonnepanelen. Ook kun je hier de btw-alert app downloaden om een herinnering te ontvangen voor de kwartaalaangifte. www.belastingdienst.nl.

Stap 4: Ontheffing vragen btw-aangifte voor de toekomst. Je kunt na één jaar ontheffing aanvragen van btw-aangifte op grond van de ‘regeling voor kleine ondernemers’ zodat je in de toekomst geen omkijken meer hebt naar de aangifte.

Zonnepanelen uit europa of het verre oosten ?

Het is een misvatting dat Aziatische zonnepanelen van slechte kwaliteit zijn. Er zijn fabrikanten van grote omvang die hoge kwaliteit zonnepanelen produceren. Helaas komt het echter nog altijd voor dat er fabrikanten zijn die gebruik maken van lage kwaliteit materialen om zo kosten te besparen. Deze zonnepanelen functioneren de eerste jaren net zo goed als andere zonnepanelen, echter na enkele jaren wordt de opbrengst drastisch lager. Het probleem is dat het claimen van garanties vaak een moeilijk proces is. Wij raden daarom altijd aan om zonnepanelen aan te schaffen die geproduceerd zijn in Europa met een Europese garantie. Deze panelen zijn iets duurder in aanschaf maar bieden wel meer zekerheid voor de toekomst.

Kan ik zonnepanelen op een plat dak plaatsen ?

Zonnepanelen plaatsen op een platdak is heel goed mogelijk. Er zijn verschillende fabrikanten die speciale steunen produceren om zonnepanelen op een platdak te plaatsen. Let hierbij wel op dat er een ballastcalculatie worden uitgevoerd welke voldoet aan de Nederlandse of Europese regelgeving. Er zijn ook zogeheten lichtgewicht systemen, deze hebben een goede aerodynamica en hebben hierdoor minder ballast nodig. Minder ballast is beter voor je dak.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen ?

In de meeste gevallen is er geen (omgevings-)vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen. Soms is er wel een vergunning nodig, bijvoorbeeld voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Je kunt navraag doen bij je gemeente of het Omgevingsloket bekijken. Het loket voor omgevingsvergunningen en de watervergunningen.

Kan ik subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen ?

Het is niet meer mogelijk om als particulier subsidie aan te vragen om zonnepanelen te kopen. Sommige gemeenten hebben een eigen subsidiepot voor particulieren voor de aanschaf van zonnepanelen. Op de website van energiesubsidiewijzer kun je erachter komen of er in jouw gemeente subsidie of leningen worden verleend.

Wat is salderen ?

Salderen doe je wanneer overtollige energie terug wordt geleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. Lever je op jaarbasis minder elektriciteit terug dan dat je afneemt, dan is je energieleverancier wettelijk verplicht de stroom die  je teruglevert te verrekenen met de stroom die je afneemt. De hoogte van de terugleveringvergoeding verschilt per leverancier. In de zomer leveren de zonnepanelen vaak meer energie op dan dat je daadwerkelijk verbruikt. Deze energie wordt geregistreerd door de elektriciteitsmeter (of bij een draaischijfmeter draait deze terug). Aan het einde van het jaar wordt de teruggeleverde energie afgetrokken van het totale verbruik en betaal je slechtst het verschil. Enkel de vastrechtkosten kunnen niet worden gesaldeerd. Raadpleeg voor meer informatie je huidige energieleverancier.

Wat is vermogensgarantie ?

Vermogensgarantie is zoals de naam al aangeeft de garantie op het vermogen van het zonnepaneel na een bepaalde tijd. Normaal is 90% van het vermogen na 10 jaar en 80% na 25 jaar de standaard garantie. Bij de meeste zonnepanelen die IkWordGroen aanbiedt, wordt er een lineaire garantie aangeboden. Dat wil zeggen dat het zonnepaneel in het eerste jaar 2,5% mag afwijken en de daaropvolgende jaren maximaal 0,7%. Bij glas-glas zonnepanelen is deze garantie nog langer. Door een betere bescherming van de zonnecel is de degradatie slechts 13% over een totale periode van 30 jaar.

Hoeveel energie leveren zonnepanelen ?

De hoeveelheid energie wat zonnepanelen leveren is altijd anders. Helaas is hier geen standaard rekensom voor, zoals vaak wordt toegepast. De opbrengst van zonnepanelen is o.a. afhankelijk van de kwaliteit van het zonnepaneel, de plaatst in Nederland, hellingshoek, oriëntatie en de omvormer. Wanneer je zonnepanelen aanschaft is het belangrijk dat je leverancier een uitgebreide analyse uitvoert om de opbrengst van de zonnepanelen te bepalen. Wanneer je zonnepanelen bij IkWordGroen aanschaft, analyseren wij het dak op de ligging en eventuele schaduw. De gekozen zonnepanelen en omvormer worden met speciale software met elkaar gecombineerd. Aan de hand van de weergegevens wordt de opbrengst bepaald.

Wat is een omvormer ?

Een omvormer zet gelijkspanning (van de zonnepanelen) om in wisselspanning (van het stroomnet). Het is een van de belangrijkste onderdelen van de installatie. Wij werken met de merken Kostal, Solardge en Growatt. Kostal en Growatt zijn stringomvormers waarin de zonnepanelen allemaal in serie met elkaar verbonden worden om een zogeheten string te creëren. Dit is een van de meest gebruikte manieren om zonnepanelen aan te sluiten en is toepasbaar voor zowel schuine als platte daken met geen of weinig schaduw. Solaredge is een omvormer welke werkt in combinatie met power optimizers. Deze optimizers laten de zonnepanelen ondanks dat deze in een serie gekoppeld worden onafhankelijk van elkaar functioneren. Hier lees je meer informatie over de verschillen.

Wat houdt de duurzaamheidslening limburgs energie fonds (LEF) in ?

De Provincie Limburg stelt geld beschikbaar voor energiebesparing en duurzame energieopwekking bij koop- en huurwoningen. Je kunt via de Provincie Limburg een Stimuleringslening duurzaamheid aanvragen om energiebesparende maatregelen te treffen aan je koop- of huurwoning. Houd er echter rekening mee dat het beschikbare budget gelimiteerd is (op=op). De Stimuleringsregeling duurzaamheid maakt het financieel aantrekkelijk om te investeren in energiebesparing. Voor de Stimuleringslening duurzaamheid gelden een aantal algemene voorwaarden. Op de website van de Provincie Limburg tref je meer informatie aan.

Wat is de terugverdientijd ?

De terugverdientijd is de tijd die nodig is om de investering terug te verdienen. De aanschafprijs van zonnepanelen is de laatste jaren flink gedaald. In 2008 was de terugverdientijd nog ongeveer 10 tot 15 jaar. Tegenwoordig (2016) verdiend men gemiddeld tussen 6 en 8 jaar de investering terug. Let op dit is een gemiddelde. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Aanschafprijs;
  • Stroomprijs van de energieleverancier, daalt of stijgt deze in de toekomst?;
  • Factoren die het rendement beïnvloeden zoals het type paneel, de zoninstraling, de locatie etc.

FAQ Zakelijke markt

Wat is SDE+ subsidie ?

Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie (gaan) produceren, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling SDE+. De subsidieregeling staat open voor hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in verschillende categorieën, o.a. in de categorie zon. Als grootverbruiker heeft u de mogelijkheid om een subsidie (SDE+) aan te vragen. Op de website Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u meer informatie en de voorwaarden.

Ben ik een klein of een groot verbruiker ?

In de Elektriciteit- en Gaswet wordt een onderscheid gemaakt tussen een kleinverbruiker en een grootverbruiker. U bent een kleinverbruiker voor de Elektriciteitwet als u een aansluiting hebt met een grootte van maximaal 3×80 Ampère. Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energienota. Hebt u een aansluiting groter dan 3×80 Ampère? Dan bent u een grootverbruiker voor de Elektriciteitwet. Op de website consuWijzer leest u meer over de verschillen.