Hoe werken zonnepanelen?
Wist je dat in 1839 al door de Franse natuurkundige Becquerel ontdekt werd dat het mogelijk is om uit zonlicht elektriciteit op te wekken? Dit heet het photovoltaïsch effect. In de meest gangbare systemen gebeurt dit door de halfgeleider silicium te gebruiken. Energie van de zon kan elektronen losmaken in het silicium. Hierdoor ontstaat spanning in een zonnecel. Door meerdere zonnecellen achter elkaar te schakelen in een zonnepaneel kan er stroom gaan lopen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnepaneel elektriciteit. Een omvormer zet vervolgens de gelijkspanning (van de zonnepanelen) om in wisselspanning (van het stroomnet).
Waar zitten de verschillen bij zonnepanelen?
Alle zonnepanelen lijken van de buitenkant min of meer hetzelfde. De productie en materiaalkeuze maken echter het verschil. Er zijn verschillende kleuren, afmetingen en soorten zonnepanelen. De meestbekende zijn mono, poly en CIS (dunnefilm). Het verschil zit vooral in de kleur en de vorm van de zonnecel. Poly-kristalijn zonnepanelen hebben een blauw paarse kleur en de zonnecellen zijn vierkant. De mono- kristallijn zonnepanelen ogen eerder zwart en zijn daarom een betere keuze voor schuine daken. Deze zonnecellen hebben meestal afgeronde hoeken. Het vermogen van een mono-kristalijn zonnepaneel is hoger dan een poly-kristalijn. De aanschafprijs is echter hoger dan een poly-kristalijn.
Glas met of zonder reflectiecoating
Antiflectie coating AR is een goedkoop chemisch proces om het glas doorzichter te maken. Dit heeft het voordeel dat er meer licht op de zonnecel valt waardoor het vermogen stijgt. Het nadeel van deze coating is dat deze na een tijd verdwijnt waardoor het vermogen zal dalen. Op korte termijn kunnen er vlekken ontstaan door weersomstandigheden of huidvet tijdens de montage.
Afdichting
Na productie van het zonnepaneel wordt het laminaat (zonnepaneel zonder frame) voorzien van een aluminium frame. Dit frame zorgt voor stabiliteit en bescherming van het glas maar ook voor de afdichting van het zonnepaneel. De meeste fabrikanten kiezen voor de goedkope oplossing met kit. Deze kit lost echter na verloop van tijd op waardoor het zonnepaneel gaat lekken met als gevolg delaminatie. Axsun en Bauer zonnepanelen worden afgedicht met epdm-tape. Deze tape heeft een levensduur van >40 jaar en garandeert een waterdichte afsluiting.
Hoeveel ruimte heb ik beschikbaar? Hoeveel vermogen wil ik opwekken?
Vind je de esthetische eigenschappen belangrijk?
Wanneer je zwarte zonnepanelen wenst aan te schaffen zijn mono-kristalijn en dunnefilm de best keuze, deze hebben namelijk de meest egale kleurstelling. Is de kleur niet belangrijk of heb je een platdak, dan is een poly-kristalijn zonnepaneel met blauwe cellen en zilver frame de juiste keuze. Voor daken die geen optimale zuid-ligging hebben, is een dunnefilm zonnepaneel de beste keuze. Dat komt omdat dunnefilm zonnepanelen beter functioneren met zwakke lichtomstandigheden of schaduw.
Uitleg over garanties en risico’s
Bij zonnepanelen worden extreem lange garanties gegeven tot wel 30 jaar. De kans dat de fabrikant dan nog bestaat is discutabel. Het is daarom van belang om op voorhand te kiezen voor hoogwaardige kwaliteit zodat aanspraak op garantie niet noodzakelijk is. Bij zonnepanelen wordt er een onderscheid gemaakt tussen product- en vermogensgarantie.
Productgarantie heeft te maken met alle materiële eigenschappen van het zonnepaneel. Dat wil zeggen dat afwijking in kwaliteit van bijvoorbeeld het glas, frame of zonnecellen onder de productgarantie valt. De grootste kans op defect kan ontstaan in de zonnecellen zelf (scheuren of micro-cracks). Deze beïnvloeden op termijn de opbrengst van de zonnepanelen. Dit is ook de reden waarom wij werken met Europese leveranciers. Zonnecellen zijn erg kwetsbaar en kunnen tijdens de transportweg (schokken, ompakken en trillingen) beschadigd raken. Door de transportweg zo kort mogelijk te houden beperken wij dit risico zo veel als mogelijk. Een andere risico is delaminatie van het zonnepaneel. Bij delaminatie raken de onderlinge componenten waaruit een zonnepaneel bestaat van elkaar gescheiden. Dit kan veroorzaakt worden door goedkope laminatie materialen of het verkorten van de laminatietijd om productie te verhogen. Bij optreden van delaminatie is het zonnepaneel niet meer water- en vochtdicht waardoor kortsluiting ontstaat.
Vermogensgarantie is zoals de naam al aangeeft de garantie op het vermogen van het zonnepaneel na een bepaalde tijd. Normaal is dit 90% van het vermogen na 10 jaar en 80% na 25 jaar. Bij Axsun en Bauer zonnepanelen wordt er een lineaire garantie aangeboden. Dat wil zeggen dat het zonnepaneel in het eerste jaar 2,5% mag afwijken en de daaropvolgende jaren maximaal 0,7% mag afwijken.