« Terug

Zonnepanelen aansluiten op 1-fase of op 3-fases?

Zonnepanelen kunnen zowel op 1-fase als op 3-fases worden aangesloten. Wij zien steeds vaker huishoudens overstappen op 3-fases, mede door de aanschaf van een elektrische auto, het overstappen op elektrisch koken of de aanschaf van een warmtepomp.

Bij de aanschaf van een zonnepaneelinstallatie is het soms noodzaak om over te stappen op 3-fase, in verband met het hogere vermogen dat benodigd is. Voordelen van een 3-fase aansluiting zijn:

1. Hoger vermogen: 3-fase systemen kunnen een hoger vermogen verwerken, wat gunstig kan zijn voor grotere zonnepaneelinstallaties en/of bij toekomstige uitbreidingen.
2. Evenwichtige belasting: 3-fase stroom zorgt voor een evenwichtige belasting in het huis en elektriciteitsnetwerk, waardoor er minder kans is op overbelasting of storingen.
3. Efficiëntie bij zware belasting: Bij zware belastingen presteren 3-fase systemen beter en zorgen ze voor een stabielere stroomtoevoer.

Het nadeel is dat een verzwaring via de netbeheerder aan zal moeten worden gevraagd. Het proces is vrij eenvoudig en de kosten zijn normaliter redelijk te overzien.

Iedereen heeft minstens een 1-fase aansluiting in huis. Het voordeel is dat er dan geen kosten bij komen kijken, mocht het aantal zonnepanelen hier op passen. D

Het kiezen tussen een 1-fase of 3-fase aansluiting voor zonnepanelen hangt af van de grootte van de installatie, de huidige elektrische infrastructuur en de toekomstige uitbreidingsplannen. Wij zitten graag met je samen om zowel de efficiëntste als de meest gunstige oplossing voor jou in kaart te brengen.

 


Deel dit artikel:

De thuisbatterij

Met een thuisbatterij is zonne-energie op te slaan in plaats van dat er terug wordt geleverd aan het electriciteitsnet. Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30% procent van de zonnepanelen direct, de rest wordt terug geleverd. Je verbruikt namelijk vooral ’s morgensvroeg of ‘s avonds, wanneer de zon niet schijnt. Met...

Lening voor de aanschaf van zonnepanelen | particulieren en VvE’s

Lagere energiekosten en toch een lening, dat is zeker mogelijk. Wil je zonnepanelen aanschaffen, maar zijn de financiële middelen niet volledig aanwezig, komt het net niet uit of wil je het spaargeld liefst toch achter de hand houden? Zonnepanelen en thuisbatterijen zijn aan te schaffen, zonder investering vooraf. Via het...

Zonnepanelen aansluiten op 1-fase of op 3-fases?

Zonnepanelen kunnen zowel op 1-fase als op 3-fases worden aangesloten. Wij zien steeds vaker huishoudens overstappen op 3-fases, mede door de aanschaf van een elektrische auto, het overstappen op elektrisch koken of de aanschaf van een warmtepomp. Bij de aanschaf van een zonnepaneelinstallatie is het soms noodzaak om over te...

Service

Bel ons op

045-5690525 Bereikbaar van 09:00–12:00 en 13:00–17:00

Stel je vraag via e-mail

info@ikwordgroen.nl