Salderen « Terug

Salderen

Salderen is een term die vaak wordt gebruikt in de context van zonne-energie en verwijst naar de manier waarop de opgewekte elektriciteit van zonnepanelen wordt verrekend met de elektriciteit die wordt verbruikt van het elektriciteitsnet. Dit proces kan aanzienlijke voordelen opleveren voor huiseigenaren en bedrijven die zonnepanelen gebruiken.

Hier is hoe salderen werkt:

  1. Opgewekte elektriciteit: Zonnepanelen op het dak van een gebouw zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze opgewekte elektriciteit kan direct worden gebruikt om de elektrische apparaten in het gebouw van stroom te voorzien.
  2. Netto-elektriciteitsverbruik: Gedurende de dag, wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan nodig is, wordt het teveel aan elektriciteit teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Dit wordt vaak gemeten met een bidirectionele elektriciteitsmeter.
  3. Teruglevering en saldering: ’s Nachts of op momenten waarop de zonnepanelen niet genoeg elektriciteit produceren (bijvoorbeeld op bewolkte dagen), wordt elektriciteit van het net gebruikt. Het elektriciteitsbedrijf houdt bij hoeveel elektriciteit van het net wordt afgenomen en hoeveel er is teruggeleverd.
  4. Saldering van factuur: Aan het einde van een bepaalde factureringsperiode (meestal maandelijks of jaarlijks), verrekent het elektriciteitsbedrijf de opgewekte elektriciteit met de elektriciteit die is afgenomen van het net. Als er meer elektriciteit is teruggeleverd dan je hebt verbruikt, wordt het overschot afgetrokken van je elektriciteitsrekening. Dit staat bekend als netto salderen.

Als de jaarlijkse opwekking van de zonnepanelen afgestemd is op het verbruik, dan betaal je dus vrijwel niks voor de elektriciteit. Vaak wordt er nu gekozen voor meer opwekking dan het verbruik. Aan de ene kant om voorbereid te zijn op extra elektriciteitsverbruikers, denk aan airco, warmtepomp, elektrische auto of misschien zelfs een jacuzzi. Aan de andere kant wordt er ook soms voorbereid op een thuisbatterij.


Deel dit artikel:

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws »
SDE++ subsidie 2024 MKB

Na prinsjesdag is bekend geworden dat er 8 miljard euro SDE++ subsidie wordt gereserveerd voor bedrijven en organisaties die duurzame of hernieuwbare energie produceren of CO2 reduceren. Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft aangekondigd dat er zowel in 2024 als in 2025 acht miljard euro subsidie beschikbaar zal zijn....

Zonnepanelen verplicht vanaf 50.000 kwh per jaar

Bedrijven en instellingen voor wie de terugverdientijd minder dan 5 jaar bedraagt, zijn per 1 juli 2023 verplicht zonnepanelen te laten installeren. Vanaf die datum wordt de energiebesparingsplicht aangepast. De energiebesparingsplicht verplicht bedrijven en instellingen die jaarlijks ten minste 50.000 kilowattuur stroom of 25.000 kubieke meter aardgas gebruiken om alle...

Zonnepanelen kopen of financieren

Het besluit om zonnepanelen aan te schaffen, kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de kosten. In veel gevallen kunnen zowel het kopen van zonnepanelen als het zoeken naar subsidies aantrekkelijke opties zijn, afhankelijk van jouw financiële situatie en doelstellingen. Hieronder bespreken we beide opties om je te helpen een...