De thuisbatterij « Terug

De thuisbatterij

Met een thuisbatterij is zonne-energie op te slaan in plaats van dat er terug wordt geleverd aan het electriciteitsnet. Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30% procent van de zonnepanelen direct, de rest wordt terug geleverd. Je verbruikt namelijk vooral ’s morgensvroeg of ‘s avonds, wanneer de zon niet schijnt.

Met een thuisbatterij, of thuisaccu, wordt zonne-energie opgeslagen om later te verbruiken. Je eigenverbruik van zonne-energie neemt toe tot rond de 70-75%. Je verbruikt dus meer van de stroom die je zelf opwekt en belast het net daarmee ook minder.

Heb je een dynamisch energiecontract, dan kan een batterij slim worden gebruikt met goedkope stroom vanuit het net en van de zonnepanelen. Je kunt opladen met dalprijzen of eigen zonne-energie en die weer slim verkopen tegen de piekprijzen. Er zijn klanten, waar zonnepanelen geen optie zijn, die alleen een accu kopen en deze slim aansturen.

De huidige standaard thuisbatterijen zijn lithium ijzerfosfaat, met een basis set-up 7-10kwh thuisbattterij moet er gerekend worden op rond de 3300 – 4500,- incl. BTW*.  Thuisbatterijen zijn uitbreidbaar ook wel modulair genoemd.

*De BTW is terug te vragen via de belastingdienst, zie voorwaarden op https://de-centrale.nl/btw-teruggave-thuisbatterij/

De techniek

Er zijn gelijkstroom (DC of direct current) en wisselstroom (AC of alternating current) gekoppelde thuisbatterijen, ofwel AC gekoppelde of DC gekoppelde thuisbatterijen. Zonnepanelen genereren gelijkstroom/DC, bij micro-omvormers wordt deze gelijkstroom  direct omgezet naar wisselstroom/AC, over de kabel naar de meterkast loopt dus wisselstroom. Willen we deze stroom opslaan dan dient er dus een AC gekoppelde thuisbatterij (met omvormer) toe te worden toegepast.

Als centrale of seriële omvormers worden gebruikt, dan loopt er gelijkstroom naar de omvormer. Via een hybride seriele omvormer kan deze gelijkstroom direct in een DC gekoppelde batterij op worden geslagen.

Vanuit batterij opzicht is een oplossing met een DC gekoppelde batterij efficiënter dan een oplossing met een AC gekoppelde batterij. Bij een AC gekoppelde batterij vindt er conversie plaats van AC naar DC en bij ontlading weer terug naar AC. Tijdens deze conversieslagen is er altijd sprake van een paar procent verlies. Bij een DC gekoppelde thuisbatterij is het verlies lager doordat er minder conversies plaatsvinden.


Deel dit artikel:

Meer artikelen

Bekijk al het nieuws »
Zonnepanelen niet rendabel? Natuurlijk wel

In Nederland kan opgewekte energie worden gesaldeerd, met salderen worden huishoudens met zonnepanelen gecompenseerd voor de overtollige elektriciteit die ze opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet. Vanwege verschillende redenen is er vanuit de overheid gekozen om de salderingsregeling op den duur te versoberen. De start van de versobering al meermaals...

Werken bij IkWordGroen

Waarom werken bij IkWordGroen? IkWordGroen is een dynamisch bedrijf waar passie voor duurzaamheid en betrokkenheid voor de klant én het team centraal staat. Wij vinden een gezellige en informele sfeer belangrijk. Hard werken hoort erbij, tegelijkertijd komen we heel graag en met plezier naar het werk. Wij hebben al duizenden...

Salderen

Salderen is een term die vaak wordt gebruikt in de context van zonne-energie en verwijst naar de manier waarop de opgewekte elektriciteit van zonnepanelen wordt verrekend met de elektriciteit die wordt verbruikt van het elektriciteitsnet. Dit proces kan aanzienlijke voordelen opleveren voor huiseigenaren en bedrijven die zonnepanelen gebruiken. Hier is...