« Terug

De thuisbatterij

Met een thuisbatterij is zonne-energie op te slaan in plaats van dat er terug wordt geleverd aan het electriciteitsnet. Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30% procent van de zonnepanelen direct, de rest wordt terug geleverd. Je verbruikt namelijk vooral ’s morgensvroeg of ‘s avonds, wanneer de zon niet schijnt.

Met een thuisbatterij, of thuisaccu, wordt zonne-energie opgeslagen om later te verbruiken. Je eigenverbruik van zonne-energie neemt daarmee toe tot rond de 70-75%. Je verbruikt dus meer van de stroom die je zelf opwekt en belast het net daarmee ook minder.

Heb je een dynamisch energiecontract, dan kan een batterij slim worden gebruikt met goedkope stroom vanuit het net en van de zonnepanelen. Je kunt opladen met dalprijzen of eigen zonne-energie en die weer slim verkopen tegen de piekprijzen. Er zijn klanten, waar zonnepanelen geen optie zijn, die alleen een accu kopen en deze slim aansturen.

De huidige standaard thuisbatterijen zijn lithium ijzerfosfaat, met een basis set-up 7-10kwh thuisbattterij moet er gerekend worden op rond de 3300 – 4500,- incl. BTW*. Informeer  Thuisbatterijen zijn uitbreidbaar, ook wel modulair genoemd.

*De BTW is terug te vragen via de belastingdienst, zie voorwaarden op https://de-centrale.nl/btw-teruggave-thuisbatterij/

De techniek

Er zijn gelijkstroom (DC of direct current) en wisselstroom (AC of alternating current) gekoppelde thuisbatterijen, ofwel AC gekoppelde of DC gekoppelde thuisbatterijen. Zonnepanelen genereren gelijkstroom/DC, bij micro-omvormers wordt deze gelijkstroom  direct omgezet naar wisselstroom/AC, over de kabel naar de meterkast loopt dus wisselstroom. Willen we deze stroom opslaan dan dient er dus een AC gekoppelde thuisbatterij (met omvormer) toe te worden toegepast.

Als centrale of seriële omvormers worden gebruikt, dan loopt er gelijkstroom naar de omvormer. Via een hybride seriele omvormer kan deze gelijkstroom direct in een DC gekoppelde batterij op worden geslagen.

Vanuit batterij opzicht is een oplossing met een DC gekoppelde batterij efficiënter dan een oplossing met een AC gekoppelde batterij. Bij een AC gekoppelde batterij vindt er conversie plaats van AC naar DC en bij ontlading weer terug naar AC. Tijdens deze conversieslagen is er altijd sprake van een paar procent verlies. Bij een DC gekoppelde thuisbatterij is het verlies lager doordat er minder conversies plaatsvinden.


Deel dit artikel:

Volledige elektrische warmtepomp

Mensen die op een milieuvriendelijke manier willen verwarmen, kunnen dat nu doen met de volledig elektrische warmtepompen van Vaillant, geinstalleerd door uw duurzame partner IkWordGroen. De lucht-water warmtepomp van Vaillant combineert geweldige prestaties, energie-efficiëntie en duurzaamheid. Perfect voor renovatie De aroTHERM plus is kan worden gebruikt in bestaande gebouwen als...

Lening voor de aanschaf van zonnepanelen | particulieren en VvE’s

Lagere energiekosten en toch een lening, dat is zeker mogelijk. Wil je zonnepanelen aanschaffen, maar zijn de financiële middelen niet volledig aanwezig, komt het net niet uit of wil je het spaargeld liefst toch achter de hand houden? Zonnepanelen en thuisbatterijen zijn aan te schaffen, zonder investering vooraf. Via het...

De thuisbatterij

Met een thuisbatterij is zonne-energie op te slaan in plaats van dat er terug wordt geleverd aan het electriciteitsnet. Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30% procent van de zonnepanelen direct, de rest wordt terug geleverd. Je verbruikt namelijk vooral ’s morgensvroeg of ‘s avonds, wanneer de zon niet schijnt. Met...

Service

Bel ons op

045-5690525 Bereikbaar van 09:00–12:00 en 13:00–17:00

Stel je vraag via e-mail

info@ikwordgroen.nl