« Terug

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen: De Kracht van Duurzame Energie

Zonnepanelen, ook bekend als fotovoltaïsche panelen (PV panelen),  zetten zonlicht om in elektriciteit. Ze bestaan uit meerdere zonnecellen die samengevoegd zijn in een zonnepaneel. Zodra zonnestralen op de panelen vallen, genereren de cellen gelijkstroom (DC). Deze gelijkstroom wordt vervolgens via een omvormer omgezet naar wisselstroom (AC), die we in huis gebruiken.

De technologie bestaat al vrij lang, denk bijvoorbeeld aan het gebruik in de ruimte, zoals bij satellieten. De werking berust op het fotovoltaïsche effect, waarbij zonnecellen zonlicht absorberen en elektronen in beweging brengen, wat resulteert in de opwekking van elektriciteit. Zonnepanelen zijn in staat om zelfs energie op te wekken op bewolkte dagen, maar dan natuurlijk wel in mindere mate dan tijdens heldere, zonnige dagen.

Een complete zonnepanelen of PV-installatie bestaat behalve uit de zonnepanelen uit (micro)-omvormers, bedrading en onderconstructie om de zonnepanelen op te plaatsen. Allemaal belangrijke onderdelen voor een goede installatie. Intussen worden ook accu’s of thuisbatterijen steeds meer een standaard onderdeel van een zonnepaneelinstallatie

Opgewkste electriciteit wordt direct gebruikt of aan het elektriciteitsnet geleverd. Daarnaast kan het ook worden opgeslagen door middel van een thuisbatterij, zodat het gebruikt kan worden op momenten dat de zonnepaneelinstallatie niks levert, zoals ’s avonds.

De toepassing van zonnepanelen is een cruciale stap geweest in de richting van duurzame energie. Zonnepanelen zijn niet alleen een bron van hernieuwbare energie; ze vertegenwoordigen een stap in de richting van een duurzamere wereld, waarin schone energie een centrale rol speelt in ons dagelijks leven.

Omdat de investering aanzienlijk is, is het belangrijk je goed te informeren. Het gaat daarbij om kwaliteit, het rendement van de zonnepanelen, om de situatie van je woning (aard en orientatie van daken), schaduwvorming. Al met al zijn er verschillende factoren waar wij rekening mee houden om een optimale opbrengst te garanderen.


Deel dit artikel:

Service

Bel ons op

045-5690525 Bereikbaar van 09:00–12:00 en 13:00–17:00

Stel je vraag via e-mail

info@ikwordgroen.nl