« Terug

Wattpiek en kilowattuur (kwh) bij zonnepanelen | wat is het verschil

Watt piek (Wp) en kilowattuur (kWh) zijn beide termen die gerelateerd zijn aan zonnepanelen, maar ze betekenen verschillende dingen.

Watt piek (Wp) is een maateenheid die het maximale vermogen van een zonnepaneel aangeeft onder ideale omstandigheden, oftewel de maximale hoeveelheid vermogen die een zonnepaneel kan produceren. Het staat voor de theoretische maximale energieproductie van een zonnepaneel onder gestandaardiseerde testomstandigheden. Zonnepanelen worden onder ideale omstandigheden in een lab getest bij zogenaamde standaard test condities; luchtmassa 1,5, 1000 W/m2 lichtinval, 25 graden celtemperatuur. Deze condities komen in Nederland (vrijwel) nooit voor. De ligging van het dak en de zonnepanelen spelen bovendien een rol.

Kilowattuur (kWh) is een maateenheid voor energie. Het vertegenwoordigt de daadwerkelijke hoeveelheid energie die een zonnepaneel of een systeem van zonnepanelen gedurende een bepaalde periode produceert. Het is een maat voor verbruikte of opgewekte energie over een uur.

Dus, terwijl watt piek de maximale capaciteit van een zonnepaneel aangeeft, staat kilowattuur voor de daadwerkelijke hoeveelheid energie die door dat zonnepaneel wordt geproduceerd tijdens een bepaalde periode. Watt piek is meer een (deel van) aanduiding van het potentieel, terwijl kilowattuur het daadwerkelijke gebruik of opwekking van energie meet.

Let er goed op dat Watt piek niet alles zegt, er zijn nog verschillende andere factoren van belang voor een zo hoog mogelijke opbrengst uit een zonnepaneel. Zonnepanelen werken bijvoorbeeld slechter bij te warm weer, iedere graag boven 25 graden neemt de opbrengst af. Dit wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in de temperatuurcoefficient.


Deel dit artikel:

Wat is vermogensgarantie bij zonnepanelen?

Op zonnepanelen krijg je een fabrieksgarantie, maar ook vermogensgarantie. Het is goed om het verschil tussen beide te kennen! Als je zonnepanelen gaat kopen dan komen deze standaard met een fabrieksgarantie. Mocht een zonnepaneel kapot gaan binnen deze garantie (defect te verwijten aan de fabrikant), dan wordt deze vervangen door...

Lening voor de aanschaf van zonnepanelen | particulieren en VvE’s

Lagere energiekosten en toch een lening, dat is zeker mogelijk. Wil je zonnepanelen aanschaffen, maar zijn de financiële middelen niet volledig aanwezig, komt het net niet uit of wil je het spaargeld liefst toch achter de hand houden? Zonnepanelen en thuisbatterijen zijn aan te schaffen, zonder investering vooraf. Via het...

De thuisbatterij

Met een thuisbatterij is zonne-energie op te slaan in plaats van dat er terug wordt geleverd aan het electriciteitsnet. Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30% procent van de zonnepanelen direct, de rest wordt terug geleverd. Je verbruikt namelijk vooral ’s morgensvroeg of ‘s avonds, wanneer de zon niet schijnt. Met...

Service

Bel ons op

045-5690525 Bereikbaar van 09:00–12:00 en 13:00–17:00

Stel je vraag via e-mail

info@ikwordgroen.nl